ВАЛОНА

Валона или Влора е второто по големина пристаниште во Албанија. Во Валона туризмот стана голема индустрија во последниве години, со многу хотели, рекреативни центри и огромни плажи. Градот има добар поглед кон заливот Влора, кој се смета за граница помеѓу Јадранското и Јонското Море. Островот Сазан е блиску, на влезот во заливот. Италија е оддалечена само 80 километри. Заливот нуди добри услови за навигација на море и закотвување на бродови. Во 2019 година, Влора беше ставена во написот „Пет дестинации за гледање“ на „Фајненшл тајмс“ во кој беа наведени нови и возбудливи дестинации за одмор од целиот свет.