КУШАДАСИ

Кушадаси – “остров на птиците“, името го добива по островот кој е во негова близина, а е поврзан со копното преку насипи. Камената тврдина која потекнува од 15в. и стои на средина на островот е заштитен знак на градот. Од полуостровот се гледа кон соседна Грција и островот Самос.
Кушадаси е популарна туристичка дестинација, како што е крајбрежната порта до Ефес, најпрометното пристаниште за крстарење во Турција. Како мешавина од знаменитости и амбиент на Бодрум и Мармарис, Кушадаси останува движечката сила зад егејската забавна дестинација. Од друга страна, ирските пабови, дискотеките секако создаваат незаборавна атмосфера.
Некогашното мало рибарско место - Кушадаси, денеска претставува бисер на ориентот и е еден од најпознатите туристички центри на Егејско Море. Големиот избор на хотели, богатиот и забавен ноќен живот, гостопримливоста на локалните жители, благата медитеранска клима, неговите плажи (Long Beach, Ladies Beach и градската плажа) го олеснуваат вашиот избор за место под сонцето и го прават Кушадаси една од најпосакуваните дестинации за одмор.

ЛЕГЕНДА:  BB - ноќевање со појадок,  HB - полупансион (појадок и вечера),  AI - се вклучено, DBL - двокреветна соба....

ПРОГРАМА НА ПАТУВАЊЕ
 13 дена / 10 ноќевања

 01. ден          СКОПЈЕ - КУШАДАСИ
Состанок на групата од Скопје во 10:30 ч. на паркингот кај СРЦ Борис Трајковски. Заминување за Турција во 11:00 ч. Патот води преку  граничниот премин Богородица-Евзони и Грција. Ноќно возење со попатни одмори. 
 02. ден          КУШАДАСИ   
 Пристигнување во пладневните часови. Сместување во хотел (по 13:00 часот). Слободно време за одмор. Ноќевање.
 од 03. до 11. ден        КУШАДАСИ
 Денови за одмор со престој во избраниот хотел. Комуникација со локалните представници за евентуални факултативни излети и посети. 
 12. ден          КУШАДАСИ - СКОПЈЕ
 Појадок. Напуштање на собите до 10:00 часот. Заминување за Македонија во попладневните часови. Ноќно возење со попатни одмори.  
 13. ден         СКОПЈЕ 
 Пристигнување во  Македонија во попладневните часови.

АВТОБУСКИ ПРЕВОЗ
Цена на повратен автобуски превоз:  120 EUR (100 EUR за дете 6 до 12 год. / 80 EUR за дете 0 до 6 год) 
Автобуски превоз, места и сатница на поаѓање:
- Скопје, во  11:00 ч.  (паркинг, СРЦ “Борис Трајковски")
- Велес, во  11:30 ч.  (бензиска пумпа, мотел Македонија)
- Неготино, во  12:00 ч.  (бензиска пумпа "Макпетрол")
- Смоквица, во  12:30 ч.  (бензиска пумпа "BWO петрол")
- Гевгелија, во  13:00 ч.  (бензиска пумпа, граничен премин)
 
Поаѓање од Турција:
- Следниот ден попладне.
 
- Превозот со автобус се извршува до туристичката дестинација, до соодветно место за запирање на автобусот според локалните сообраќајни услови.  
- Секој патник има право на превоз на 1 парче багаж до 20 кг и 1 парче рачен багаж.
- Организаторот не гарантира превоз до самиот објект на сместување.
- Патниците самостојно го пренесуваат својот багаж од местото на запирање до објектот на сместување.
ВАЖНИ НАПОМЕНИ
* Собите се доделуваат на рецепција (во објектот) доколку не е поинаку наведено во потврдата на резервацијата или ваучерот,
а сместувањето на првиот ден и  одјавувањето на последниот ден ќе се вршат според куќниот ред на секој хотел/објект и според 
според тековните расположиви средства (генерално сместувањето се врши по 14:00 часот, а одјавувањето на просторијата до 09:00 часот);
* Бројот на лица кои се сместуваат во собите треба да е соодветен на лицата наведени во ваучерот кој го издава организаторот на патување.
Сопственикот нема да дозволи сместување на ненајавени лица.
* Организаторот не одговара за квалитетот на интернет конекцијата во местото и објектот на престој. Препорачуваме користење 
на интернет пакет во роаминг од вашиот оператор.

* Типот на соба се одредува при резарвација. Внимание! Двокреветниот кревет (брачен) во некои хотели/објекти се состои од споени два единечни кревети. 
 Третиот кревет се разликува во зависност од опремата на секој хотел/објект, и може да биде: единечен кревет, кревет на преклопување или софа.
* Сите сместувачки единици, како и превозните средства се категоризирани од надлежните институции во земјата на дестинацијата, според интерните процедури и 
локалните регулативи, кои се разликуваат од една до друга земја, и не се споредуваат;
* Собите се чистат првиот ден при влез во објектот а во останатите денови според куќниот ред на објектот. Ве молиме побарајте информации на рецепцијата.
* Промена на чаршафи и пешкири се врши првиот ден при влез во објектот, а во останатите денови според куќниот ред. Ве молиме побарајте информации на рецепцијата.
* Изборот на ТВ канали, опременоста на собите, кујните и тоалетите се разликува од објект до објект, при тоа се применуваат локалните стандарди за оптимална
опременост на објекти за сместување, според категоризацијата на објектите.
* Точноста на имињата и личните податоци на патниците се одговорност на патникот кој треба да ги провери во моментот на резервација и по потврдата на услугите. 
Секоја промена на резервација се наплатува 10 € .
ВНИМАНИЕ! Лицата со попреченост мора да го најават степенот на попреченост, со сите потребни детали, од моментот на регистрација и потврда на резервацијата. 
Оранизаторот не претпоставува и не може да гарантира никакви специјални услуги што не можат да бидат понудени од трети лица, доколку тие не биле наведени
во резервациите и во договорот за услуги. 
Цени и услови на плаќање
* Цените се објавени во Ценовник бр.1, пакет аранжмани и хотелско сместување во Турција, со важност до 30.09.2023 година, или до објава на нов ценовник.
* При промена на цените (зголемување на цените со објавување на нов ценовник) нема да се менува цената на веќе договорените услуги.
* Во случај на објавување на т.н. Last Minute специјални понуди пред отпочнувањето на аранжманот (поради отказ од клиент, намалена цена од сопственикот
за одреден термин, недоволна продажба и сл.) нема да се менува цената на веќе договорените услуги.

Во случај на резервации со превоз (со автобуски превоз, чартер или лет на редовни авиолинии) или за индивидуален престој, уплатата ќе се изврши на следниов начин:
1. За резервации со рана резервација (рани попусти - EB):
- 50% од вредноста на услугата се уплатува при резервација, до истекот на периодот на ЕВ, според понудата;
- 50% од вкупната вредност на услугите ќе се плати 21 ден пред датумот на поаѓање;
* Уплатениот износ од 50%, не се враќа доколку патникот се откаже од патувањето
2. За резервации по Општа понуда - со редовни цени (освен EB и LM)
- 30% од вредноста на пакетот се плаќа при резервација на услугата,
- 30% од вредноста на пакетот ќе се плати до 30 дена пред датумот на поаѓање,
- 40% од вкупната вредност на услугите ќе се плати до 21 ден пред датумот на поаѓање;
3. Во случај на резервација во последен момент-last minute (LM), нивната потврда ќе се изврши само врз основа на целосна уплата на услугите;
Отказни трошоци во случај на отказ на услугите
Патникот може во секој момент да се откаже од патувањето/услугите и тоа треба да го направи во писмена форма. Датумот на писмениот отказ претставува основа за
пресметка и наплата на отказните трошоци (во однос на основната цена на аранжманот).
* При отказ на аранжманот уплатен по редовни цени, важат условите за отказ објавени во описот на аранжманот или во Општите услови на патување.
Препорачуваме “Осигурување од ризик - отказ на аранжман“ !
Отказните трошоци што се наплатуваат во случај патникот да се откаже од резервираната услугата / индивидуален престој се следниве:
- за отказ  до 30 дена пред патувањето 30%
- за отказ од 29 до 15 дена пред патувањето 50%
- за отказ од 14 до 10 дена пред патувањето 80%
- за отказ од 09 до 06 дена пред патувањето 90%
- за отказ од 05 до 0 дена пред патувањето или во текот на патувањето 100%.
За износот на отказните трошоци, постои можност организаторот на патување да му издаде ваучер на патникот за користење на одредени услуги во одреден период,
доколку давателите на услуги (хотелот, превозникот и др.) го прифатат тоа.
За отказ на резервации уплатени по специјални понуди (SPO), рана резервација (EB) или резервации во последен момент-last minute
(LM), не се враќа уплатениот аванс потребен за резервација на услугите според описот и условите на програмата.

ПЛАЖИ ВО БЛИЗИНА НА КУШАДАСИ

Long Beach – долга 18км е една навистина долга песочна плажа распослана пред илјадници летни куќи во сопственост на локалното население. Со текот на времето и со изградбата на повеќе кафетерии таа е поделена на повеќе делови. Денеска само првиот дел, почетокот од плажата го носи името Long Beach. Ова е делот кој има најмногу активности. Еден од трите водни паркови на Кушадаси се наоѓа токму тука. Ресторани, кафулиња, водени спортови се достапни низ целата сезона, надополнети со кристално чистите води на Егејско Море, Ви гарантираат релаксиран и исполнет одмор. Се наоѓа на 8км од Кушадаси. Долмуш – Sahil Siteleri мини комбињата редовно циркулираат од градот до плажата низ целиот ден, на секои 15мин.
Градската плажа – сместена помеѓу пристаништето и марината, е многу популарна бидејќи е во близина на градот и на голем број хотели. Со прекрасен поглед на островот Пигеон и фамозните крстосувачки бродови кои се закотвени во пристаништето добивате идеално место за сончање и гледање низ светот. Опремена со лежалки, чадори, кафе бар...додека веднаш над патот има најразлични кафулиња, ресторани, продавници, сувенирници по должина на самиот булевар.

Да не ги заборавиме и: Diamond – Gold Beach, Silver Sand Beach, Paradise Beach, Love Beach, Kustur Beach, National Park Beach, секоја посебна на свој начин, но сите со една единствена карактеристика: чисти кристални води и златно ситен песок.

ЕКСКУРЗИИ ОД КУШАДАСИ

Ефес - Античкиот град Ефес кој се наоѓа во населеното место Селчук во близина на градот Измир и воедно е на списокот на светското наследство на Организацијата на ОН за образование, наука и култура УНЕСКО, годишно го посетуваат околу 1 милион домашни и странски туристи. Остатоците на античкиот град кој почнувајќи од предисторискиот период во текот на елинистичкиот период, Рим, Источен Рим и османскиот период бил користен како населено место во текот на приближно 900 години, се наоѓа меѓу значајните туристички дестинации кои се посетуваат. Ефес е познат како единствен град во историјата кој што бил изграден целосно од мермер и опстојувал како цивилизациски центар на античкиот период. 
Куќата на Богородица во Ефес - Малечка камена куќичка опкружена со дрвореди во подножјето на Булбул планина близу Ефес, е местото каде секогаш има врвулица посетители. Тоа е куќата на Пресвета Богородица, каде се верува дека живеела после смртта на Исус. Иако секогаш има многу луѓе, на ова место секогаш е тивко, а статуата на Богородица со раширени раце ги пречекува сите. Јован ја повел Богородица со себе во Ефес, веројатно некаде помеѓу 37 и 48 година, каде продолжил да го шири христијанството. Според верувањата, последните години од животот ги поминала во скромна камена куќарка во Ефес, денешна Анадолија, Турција. 
Приене, Милет и Дидим – Приене, некогаш бил пристаништен град, а кој денеска се наоѓа 16км од морето на ридовите на планината Микале. Редок пример на хеленистичка архитектура и уметност. Театарот во Приене е еден од најубавите во хеленскиот свет. Храмот Атина Полиа го реконструирал Александар Велики како подарок за градот. Античкиот град Милет кој некогаш бил еден од најголемите трговски градови во Анадолија, се наоѓал помеѓу многу трговски патишта и од оваа причина станал многу просперитетен. Имал повеќе од 90 колонии и бил еден од најбогатите грчки градови. Како главен трговски центар изобилувал и со култура, наука, философија и архитектура. Милет е родно место на архитектот на Аја Софија. Зборот Дидима значи близнаци и е поврзано со место за средби на Зевс и Лето каде што ги зачнале своите близнаци Аполо и Артемис. Дидима била позната како центар за пророштво посветен на Аполо, кој служел со слична цел како Делфи на Анадолија. Дури и се верува дека тука имало светилиште пред јонците да дојдат во 10в п.н.е. Храмот Аполо иако недовршен се сметал за еден од најголемите храмови на хеленистичкиот свет, споредлив со храмот Артемис во Ефес или Херајонот кај Самос. Овде ќе го видиме огромниот релјеф Медуза, кој стои покрај храмот, парче од 2в н.е.
Памуккале – необично природно и историско место со пенливо бели каскадни замоци и базени и една од најголемите атракции на Турција, уникатен во светот. Самиот збор Памуккале означува замок од памук. Заслепувачките бели варовнички замоци се формираат од варовничките термални извори создавајќи неверојатни формации на сталактити, дупки и катаракти. Водата на терасите е седимент на изворите со клациум бикарбонат и со температура од 33 степени. Водата која содржи главно соли на калциум и јаглерод диоксид, при истекот јаглеродот диоксид испарува додека калциумот се задржува и формира прекрасен пејзаж. Памуккале е создаден со оваа постепена формација, оставајќи слика слична на памук. Водата на Памуккале е позната по своите придобивки за очите и кожата, и лековита за болести како астма, ревматизам...
Хиераполис – Самото име Хиераполис означува свет, кој се верува дека бил основан од Аполон. Познат поради своите свети жешки извори, чија пареа е директно поврзана со Плутон, богот на подземјето. Ова е уникатна област за истражување на археолошкиот локалитет Хиераполис.
Аква паркови – Околу Кушадаси постојат неколку аква паркови, ние би издвоиле два: аква паркот на хотелот Aqua Fantasy и аква паркот Adaland. Било кој да го одберете, забавата е загарантирана за секоја возраст. Од најмалите до највозрасните.