КСАМИЛ

Ксамил е село и поранешна општина во ривиерата на Јужна Албанија и дел од Националниот парк Бутринт. Се наоѓа јужно од градот Саранда, надвор од патот за Бутринт. Ксамил е едно од најфреквентните крајбрежни одморалишта од страна на домашните и странските туристи. Плажата Ксамил и албанскиот Јонски брег беше вклучен во 20-те најдобри плажи на Гардијан за 2013 година. Главните атракции се блиските острови, можете дури и да го посетите островот Крф на еден ден. Областа стана добро позната по производство на маслиново масло, лимони и мандарини. Ксамил е совршен ако сакате убава плажа без да патувате далеку од центарот на нештата.. Има толку многу убави места за престој во Ксамил, и ова е едно од единствените места со вистински песочни плажи во Албанија.