COVID 19 -> ИНФОРМАЦИИ ЗА ВЛЕЗ ВО Р.ТУРЦИЈА - ЛЕТО 2021

Почнувајќи од 15 март 2021 година, патниците кои патуваат за Турција се должни да го пополнат „Електронскиот формулар“ пред нивното патување на следниот линк:  https://register.health.gov.tr 

Од 01.06.2021 при влез преку сите гранични премини (копнени, воздушни или морски) во Турција, од патниците нема да се бара приложување на негативен ПЦР тест ако приложат официјален документ дека се вакцинирале најмалку 14 дена пред влез во земјата, и/или дека во последните 6 месеци ја прележале болеста. За истите нема да се применува мерката на карантин. Во случај на неприложување на сертификат за вакцинација или документ за прележан Ковид-19 при влез во Турција, ќе треба да се приложи негативен ПЦР тест направен во последните 72 часа пред влез во земјата и/или негативен брз антиген тест направен во последните 48 часа пред влез во земјата.

Важност на пасош: При влез во Р.Турција, важноста на пасошот потребно е да биде минимум 150 дена од датумот на пристигнување.
Информациите се точни според моменталните објавени информации и се прегледуваат  и ажурираат на тековна основа од страна на персоналот на Савана. Со оглед на рапидно развивачката  природа на пандемијата предизвикана од COVID-19 појавата, Савана не може да ја гарантира нејзината точност и  не може да прифати никаква одговорност за какви било грешки или пропусти. Савана го задржува правото да додава или менува информации во секое време. Врските кон веб-страниците на трети страни се нудат од информативен каратер. 
Савана не изразува никакво мислење за содржината на веб-страниците на трети лица  и не прифаќа никаква одговорност за информации од трети страни. Треба да направите свои независни истражувања пред да се потпрете на какви било информации или материјали содржани на овие страници.
Информации за сите земји-> https://www.iatatravelcentre.com/world.php
Информации за земјите од Европа ->https://reopen.europa.eu/en