COVID 19 -> ИНФОРМАЦИИ ЗА ВЛЕЗ ВО Р.ФРАНЦИЈА

Oд 01.04.2022, Република Северна Македонија е класифицирана во „зелена зона“.
Државјани на  Република Северна Македонија може да влезат во Франција почнувајќи од 01.04.2022 година, под следниве услови:

ДА СЕ ВАКЦИНИРАНИ:
За вакцинирани се сметаат лицата кои примиле од една од следниве вакцини на EMA:
- 28 дена по една доза  Johnson & Johnson
- 7 дена од втората доза Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield

Забелешка:
Неопходна е „бустер“ доза (EMA) по истекот на 9 месеци од последната примена доза од горенаведените вакцини.
За лица кои примиле вакцини признати од WHO, потребна е една доза вакцина („бустер“ доза) од EMA, примена 7 дена пред патувањето.

ДОКОЛКУ НЕ СЕ ВАКЦИНИРАНИ:
Негативен ПЦР тест <72часа или Антигенски тест <48 часа
ИЛИ
Дигитален сертификат/потврда за закрепнување (важи 6 месеци од датумот на позитивниот тест)


- формуларот PLF (Passenger Locator Form) во дигитална или хартиена форма. https://app.euplf.eu/#/ 
Децата на возраст под 12г години се ослободени од обврската за спроведување на молекуларен или антигенски тест.

Информациите се точни според моменталните објавени информации и се прегледуваат  и ажурираат на тековна основа од страна на персоналот на Савана. Со оглед на рапидно развивачката  природа на пандемијата предизвикана од COVID-19 појавата, Савана не може да ја гарантира нејзината точност и  не може да прифати никаква одговорност за какви било грешки или пропусти. Савана го задржува правото да додава или менува информации во секое време. Врските кон веб-страниците на трети страни се нудат од информативен каратер. 
Савана не изразува никакво мислење за содржината на веб-страниците на трети лица  и не прифаќа никаква одговорност за информации од трети страни. Треба да направите свои независни истражувања пред да се потпрете на какви било информации или материјали содржани на овие страници.
Информации за сите земји-> https://www.iatatravelcentre.com/world.php
Информации за земјите од Европа ->https://reopen.europa.eu/en