Јонски Брег

Како еден од најубавите брегови на Медитеранот, Јонскиот брег претставува незаменлив бисер во ѓерданот на морските убавини кои ги нудат двете блиски мориња. Веќе доволно познат на македонскиот пазар, Јонскиот брег со својата неисцрпна понуда, секоја година не иницира да откриеме уште некое ново место кое ќе го привлече вашето внимание. Ако се потсетиме на предходните понуди, тука се секако незаменливите монденски летувалишта Сивота и Парга. Но оваа летна сезона, покрај нив, сосема оправдано ќе ги додадеме и блиските места Врахос и Канали. Проширувањето на понудата е пред се' поради зголемувањето на вашиот избор, а притоа воедно и дополнително да ги истакнеме природните убавини на овој по многу нешта единствен регион во средоземјето. 

НАШИТЕ ПОНУДИ

ХОТЕЛИ

Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.

Галерија

ЗНАМЕНИТОСТИ

Клима

PARGA WEATHER

Важни информации

Визен режим: При влез на македонски државјани на територија на Република Грција, не е потребна виза.
COVID-19 Не е дозволен влез и транзит низ Р. Грција за државјани од трети земји кои не се членки на ЕУ.
PLF документСогласно новата одлука на владата на Р.Грција, за сите патници кои ќе патуваат во Р. Грција се воведува задолжително пополнување на формулар – PLF (Passenger Location Form), и тоа најмалку 48 часа пред влез во земјата.

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Официјална валута во Грција е ЕВРО (€)

Грција е држава која е членка на Европската унија и ја користи нејзината единствена валута - евро €. Користи осум ковани парички: 1 цент, 2 центи, 10 центи, 20 центи, 50 центи, 1 евро, и 2 евра. Хартиените пари се издаваат во апоени: 5€, 10€, 20€, 50 €, 100 €, 200 € и 500 € евра. Курсевите на валутата се јасно прикажани во секоја банка или лиценцирана менувачница која прифаќа размена на валути, додека сопствениците на кредитните картички можат да подигнат пари од банкомати. Доколку сакате да погледнете список на сите лиценцирани менувачници, можете да ја посетите страницата visko.gr. Банките во Грција се отворени од 08:00 до 14:30 од понеделник до четврток и од 08:00 до 13:30 во петок. Банките не работат за време на празници.

Како е организиран здравствениот систем за туристи во Грција?

За да имате пристап до неопходна здравствена заштита, туристите кои доаѓаат од земјите кои не се членки на Европска унија мораат да се консултираат со својата агенција пред патувањето. Препорака е пред поаѓање задолжително да се купи патничко и здравствено осигурување, како би се избегнале дополнителни трошоци и несакани непријатности.

Каква е климата во Грција?

Иако е релативно мала површина, климата во Грција знае драстично да варира зависно од регионот во кој се наоѓате. Северна Грција, во која доминираат планински региони има класична ладна континентална клима, снегот на планинските врвови се задржува во текот на целата зима, а температурите во зимно време достигнуваат и под 0 степени. Додека на брегот на Грција се чувствува блага Медитеранска клима која ретко има снежни услови. Меѓутоа големата влажност и силните ветрови можат да бидат честа појава. Летата се феноменални, но знаат да бидат и екстремно жешки, но самата дестинација Грција е позната дестинација во која туристите одат да се сончаат.

Грчка кујна

Грчката кујна е класична Медитеранска кујна. Се наоѓа помеѓу исток и запад, па и двете култури имале влијание на одличниот вкус на грчките традиционални јадења. Некои од највпечатливите ароми на Западот и Истокот се среќаваат во Грчката кујна што и дава специфичен вкус. Во кујната Грците сакаат да употребуваат маслиново масло, овошје, зачини, житарици, леб, вино, риба, разни видови на месо... Исто така важен дел од секое јадење се маслинките, различни видови на сирење и јогурт. Грчките десерти се карактеристични по доминантна употреба на мед и лешници.

Што можете да носите доколку патувате во Грција, а не сте жител на ЕУ?

Во Грција можете да внесете од следните производи за лична употреба доколки не сте граѓанин на ЕУ и имате повеќе од 17 години. Производи од тутун: 200 филтер цигари или 50 цигари или 250 грама тутун. Алкохолни пијалоци: 1 литар алкохол посилен од 22%, 2 литра алкохол послаб од 22%, 4 литри вино, 16 литри пиво. Медицински производи - нема лимит во количина доколку се користат за лична употреба. Останати производи (роба) доколку патувате со авион во Грција можете да носите со вредност до 430 евра по возрасно лице или до 150 евра за патници до 15 години. Доколку пренесувате злато мора да го пријавите на царина. Не смеете да превезувате животни кои не се со потекло од држава од ЕУ.

Работно време во Грција

За правење врева помеѓу 14:00 и 17:00 освен што се смета за непристојно во Грција, постои и закон кој штити од вакво однесување. Се толерираат само градежни активности кога времето за изведување на истите е ограничено. Времето за одмор помалку се почитува во големите области и градови, кои очигледно подлегнуваат на урбаниот начин на живот но вообичаено тоа е време предвидено за одмор. Доколку туристите за време на одморот престојуваат во близина на куќата на домаќините, не е културно да седат надвор и гласно да разговараат или да пуштаат музика. Во текот на летната сезона и месеци, кога е во екот туристичката сезона, вообичаениот распоред за ручек и попладневен одмор, може да се пролонгира, па ручекот некогаш го одржуваат дури околу 16 часот. Кога сте во Грција, препорачуваме да се однесувате исто како и домаќините, ќе ги воочите поволносите на овој тип на режим и ќе ви стане јасно дека овој начин на функционирање целосно одговара со грчката клима. Банките работат во период од 08:00 до 14:00 од понеделник до четврток, и од 08:00 до 13:30 во петок. Некоибанки во поголемите градови работат и помеѓу 15:30 и 18:30 преку недела и 08:00 до 13:30 во сабота. Поштите работат од 7:30 до 14:00 од понеделник до петок. Во поголемите градови се отворени до 20:00 часот, а во сабота работат од 07:30 до 14:30 часот. Работното време на рестораните е различно. Во Атина, Солун и големите градови повеќето работат за време на ручек од 11:00 до 15:00, и вечера помеѓу 19:00 и 01:00, додека рестораните во туристичките области се отворени во текот на целиот ден. Кафулињата најчесто работат од 10:00 часот и отворени се до полноќ или подоцна.

Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.

Од нашиот блог