ХРВАТСКА

Хрватска е јадранска централноевропска земја. Сместенa е помеѓу Словенија на запад, Унгарија на север, Србија и Црна Гора и Босна и Херцеговина на исток, додека Јадранското море го дели од соседна Италија. Оваа поволна географска положба и добрите транспортни врски ќе ви го олеснат пристапот до неговите многубројни дестинации и прекрасните плажи на кристално синото и чисто Јадранско Море. Хрватската држава има копнена површина од 56.538 км2 и крајбрежно море од околу 31.900 км2. Хрватскиот Јадран е најблиското топло море за многу Европејци, а исто така е и едно од најубавите. Брегот, вклучително и островите, е долг 5.700 км и е едно од најоддалечените брегови на Медитеранот, а со своите 1.185 острови, со право го брани своето име земјата на илјада острови. Најголеми острови се Крк и Црес. Според последниот попис, во Хрватска има 4.437.460 жители. Поголемиот дел од населението се Хрвати, додека најголемите малцинства се Срби, Бошњаци, Албанци, Словенци, Унгарци, Италијанци и Чеси. Главен град е Загреб со 779.145 жители - економски, сообраќаен, културен и академски центар на Хрватска.
Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.

Општи информации

 
ГЛАВЕН ГРАД: ЗАГРЕБ
 
ПОВРШИНА: 56.594 km2
 
ПОВИКУВАЧКИ КОД: +385
 
ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК: ХРВАТСКИ
 
ВАЛУТА: ЕВРО
 
ВРЕМЕНСКА ЗОНА: UTC/GMT +01:00

НАШИТЕ ПОНУДИ


Галерија

Клима

ZAGREB WEATHER

РЕГИОНИ ВО ХРВАТСКА

ИСТРА - Искусете ја Истра низ типичната венецијанска архитектура на згради, цркви, камбанарии, со крајбрежјето и плажите, нејзината внатрешност Истра ја прави неизбежна туристичка дестинација. Полуостровот Истра се наоѓа во северниот дел на Јадранското Море, помеѓу Трскиот Залив и Кварнерскиот залив. Низ Истра течат три реки Драгоња, Рача и Мирна, а во нејзиниот северен дел се издига планината Ушка.
 
КВАРНЕР - Кварнер е област која поради различноста на климата, и вегетацијата ги поврзува крајбрежјето, островите и планините, архитектурата и културата во текот на три века. Кварнер се состои од ривиерата на Опатија, Винодол и брегот Велебит на југ сè до Карлобаг, додека во неговиот залив се наоѓаат некои од најголемите хрватски острови како Крк, Црес, Раб и Ложињ.
СЕВЕРНА ДАЛМАЦИЈА - се однесува на делот на Далмација помеѓу островот Паг на северозапад и градот Примоштен на југоисток. Негов центар е градот Задар, а интересен дел од туристичката понуда се и другите помали места од Римската империја. Покрај бројните острови и островчиња што го прават овој дел од Далмација уникатен, се наоѓаат и два национална парка, водопадите Крка и архипелагот Корнати.
ЦЕНТРАЛНА ДАЛМАЦИЈА - се однесува на делот помеѓу реката Крка на северозапад и Макарската ривиера на југ. Најважниот центар на централна Далмација е секако Сплит. Исклучителното крајбрежје, бројните острови и чистото море ја прават Далмација исклучително привлечена за туристи. Сместувањето во Далмација се состои од хотели, апартмани, приватни куќи, резиденции, туристички одморалишта, кампување, бунгалови, итн. Многу од овие туристички структури имаат спортски објекти, богата гастрономска понуда, како и разни објекти за забава.
ЈУЖНА ДАЛМАТЦИЈА - се однесува на најјужниот дел на хрватскиот брег, чиј главен туристички центар е Дубровник, познат по своите sидови. Од природните убавини се издвојуваат реката Неретва и устието, како и Националниот парк Мљет.
ЦЕНТРАЛНА ХРВАТСКА - опфаќа една третина од територијата на Хрватска. Сместено е во сливот на реките Сава, Драва и Мура, кои се области со посебна геолошка вредност, на југот, Централна Хрватска е оддалечена само 40 километри од морето. Езерото Плитвице, пејзажот на дождовната шума на Чоркова увала, прекрасните Петрова и Зринска гора, био-резерватот „Лоњско поле“, како и историската тврдина Зрински се дел од важните дестинации на Централна Хрватска.

ЗНАМЕНИТОСТИ


Интересни факти

  • Во 1906 година, Хрватот по име С. Едуард Пенкала го измислил и патентирал првото пенкало.
  •  Зборот вратоврска е хрватски изум, кога Хрват во 17 век ставал парче текстил околу вратот како моден детал.
  • Повеќе од 200 стапала на диносауруси, влекачи што владееле со Земјата за време на мезозоикот, биле пронајдени на четири места во Бриони.
  • Јазолот на најголемата врска во светот е врзан околу Арената Пула. Имено, таа е долга 808 метри, а максималната ширина на долниот дел е 25 метри.
  • УНЕСКО и хрватската влада ја прогласија 2006 година за година на Никола Тесла. Во 1882 година, Тесла го открил принципот на ротирачко магнетно поле. Со ова генијално откритие, Тесла овозможи да се направат првите електрични мотори со наизменична струја.
  • Олимпијката Јаница Костелиќ влегла во историјата со бројни победи, и стана најуспешната скијачка во историјата на Олимписките игри.
  • Хрватските острови го кријат изгубениот свет на живи фосили. Откриени се нови родови на планктонски ракчиња, преживеани примероци на долго исчезнати видови, во јамите на Хвар и Корчула.
  • Хрватска е татковина на заштитени ендемични растителни и животински видови. Една од нив е јагулата, која е заштитена со Законот за заштита на природата од 1952 година и велебитската дегенија, загрозен, редок и ендемичен вид, заштитен од 1964 година.
  • Иван Мештровиќ е најпознат  хрватски скулптор и еден од најголемите светски современи уметници. Интересно, во 1947 година, неговата самостојна изложба како прв жив уметник била организирана во музејот Метрополитен во Њујорк.

Културно-историски споменици под заштита на УНЕСКО

СПЛИТ - ДИОКЛЕЦИЈАНОВАТА ПАЛАТА

Палатата на Диоклецијан е трапезоидна палата и ја зафаќа целата област на стариот град Сплит, со површина од 28.900 квадратни метри. Во 295 година, римскиот император Гаиј Валериј Аврелиј Диоклецијан започнал со изградба на палата во заливот Брнистра на далматинскиот брег. По абдикацијата во 305 година, пензионираниот владетел ја напуштил Никомедија и се сместил во една палата со намера да го помине остатокот од својот живот тука. По смртта на Диоклецијан, палатата останала под империјална власт, а трансформацијата на палатата во град Сплит започнала во седмиот век кога жителите на блиската Салона се засолниле во неа под налетот на Аварите и Словените. И денес може да се забележи убавината на перистилот на палатата, мавзолејот на Диоклецијан, храмот на Јупитер, колонадите по улиците, ранохристијанските цркви, романескните куќи, портите на Андрија Бувина и архитектонските дела на Јурај Далматинац. Ова историско јадро на денешниот Сплит бИЛО вклучено во Листата на светско наследство во 1979 година.

ДУБРОВНИК

Дубровник е прекрасен историски град основан во 7 век, лоциран на југот на Хрватска. Корените ги има уште во античко време. Тоа бил единствен хрватски поморски град-република од 14-ти до 19-ти век. Процветал во 15 и 16 век, и овој период се нарекува „Златно време на Дубровник“. Зачуваниот центар на градот опкружен со sидини препознатлив дел за градот Дубровник. Главниот градски ѕид е засилен со три кружни и 14 квадратни кули, со пет пентагонални кули, и голема тврдина Св. Иван. Меѓу кулите, најмонументална е кружната кула Минчета, а Бокар е меѓу најстарите зачувани остатоци од ваков вид во Европа. Во Дубровник има и две тврдини, Ревелин и Ловријенац. Вториот се наоѓа на карпа висока 46 метри, која се издига над морето и служи како една од најатрактивните отворени сцени за Дубровничкиот летен фестивал. Страдун е најпознатата централна улица во градот. Барокната катедрала дело на Тицијан и неговите помошници, Царинарница, палата Спонза, црква Св. Влаха, Градското собрание, Дукалската палата, еврејското гето, кое постои во Дубровник од 1352 година со синагога од 15 век, е една од најстарите зачувани синагоги во Југоисточна Европа.

ПОРЕЧ - ЕУФРАЗИЈЕВА БАЗИЛИКА

Базиликата Еуфрасиј е катедрала Успение на Пресвета Св. Богородица,изградена е во 553 година, а позната е и како Еуфразијан и се наоѓа во стариот град Пореч. Трикорабната катедрала е поткрепена со два реда тенки мермерни столбови. Внатрешноста и фасадата на црквата се насликани со светкави мозаици и спаѓаат во најубаво сочуваните дела од византиската уметност. Комплексот на базиликата Еуфразија се состои и од атриум, крстилница, камбанарија и остатоци од мозаици и сакрални градби од 3, 4 и 5 век, како и блиската бискупска палата, во која неодамна се наоѓа сакралната колекција на епархијата Пореч-Пула. Во 1997 година, комплексот бил вклучен во списокот на светско културно и природно наследство од страна на УНЕСКО.

ТРОГИР - РИМСКИ ГРАД

Градот Трогир се наоѓа на 20 километри западно од Сплит и е еден од најстарите градови на источниот јадрански брег, основан од грчки колонизатори од Вис во 3 век. Неговиот историски центар се наоѓа на мал остров населен уште од праисторијата, сместен во каналот помеѓу копното и островот Сиово, поради што често се нарекува „Мала Венеција“ и „Градски музеј“. Центарот на градот е најдобро сочуван римско - готски комплекс во Централна Европа. Средновековното јадро содржи зачуван замок со кула и цела низа палати од романскиот, готскиот, ренесансниот и барокниот период. Секако најзначајната зграда во Трогир е црквата Свети Лоренс, чиј западен портал е направен од Радован и тоа е најзначајниот пример за римско-готски стил во Хрватска. Во 1997 година, УНЕСКО го вклучи градот Трогир во регистарот на „Светско културно наследство“.

ХРВАТСКИ НАЦИОНАЛНИ И ПРИРОДНИ ПАРКОВИ

Недопрената природа на хрватските национални паркови и разновидноста на флората и фауната нема да остават никого рамнодушен. Денес во Хрватска има 8 национални паркови, и тоа: Бријуни, Корнати, Крка, Млет, Пакленица, Плитвички езера, Рисњак и Северен Велебит, чија недопрена природа зафаќа скоро 8% од Хрватска.
Доколку сакате да ги запознаете националните паркови на Хрватска, Националниот парк Бријуни, кој со своите 14 острови често се нарекува рај на земјата, Националниот парк Корнати со околу 140 мали острови кои се издвојуваат со неверојатни форми, релјефни структури и високи карпи или Националниот парк Плитвички езера со 16 езера, меѓусебно поврзани со водопади високи до 78 метри, се само некои од националните паркови на Хрватска кои едноставно ќе ве воодушеват со својата природна убавина.
Природните убавини и недопрената природа се една од карактеристиките на Хрватска. Парковите на природата во Хрватска се издвојуваат со својата убавина и природно зачувување во кои можете да поминете незаборавни моменти на релаксација и уживање во природата.
Во Хрватска има 11 паркови на природата: Парк на природата Биоково, Копачки рит, Лоњско Поле,  Медведница, Папук,  Телачица,  Велебит,  Езеро Врана,  Ушка,  Шумберак, Парк на природата Хамборс Самобор и Ластовски Острови.
Источното крајбрежје на Јадранското Море било населено уште во раното камено време. Постојат докази дека повеќето од островите достапни денес биле исто така населени. Благодарение на поволните географски карактеристики на нашето крајбрежје со бројни заливи, и засеци, крајбрежниот појас отсекогаш претставувал значајна трговска и поморска рута.
Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.