ДЕРМИ

Дерми е едно од најлуксузните албански одморалишта лоцирано на брегот на Јонско Море. Дерми е мало место во Албанија во областа Химара, населена главно со припадници на грчко малцинство. На ова место планината се спушта во Јонско Море. Плажите се со светол бел ситен камен и самото море ја има најубавата тиркизна боја. Неодамна крајбрежјето на Дерми бележи бум во изградба на сместувачки капацитети.