БУГАРИЈА

Бугарија излегува на Црното Море и има 380 километри долг брег. Нешто помалку солено од Јадранското море, со чиста вода и дно што постепено се спушта до длабочината, се главните карактеристики на Црното Море. Според легендата, своето име го добило поради честите бродоломи што се случувале во минатото, и според друга теорија, поради големите длабочини и темната боја во центарот на ова море. Долгите, чисти и добро чувани песочни плажи се обележани со сино знаме, што многу зборува за нивниот квалитет. Бугарија изобилува со 160 манастири, 400 илјади историски споменици, од кои 7 се под заштита на УНЕСКО. Бугарија стана привлечна туристичка дестинација за гости од цела Европа, а особено привлечна поради пријателските домаќини и ниските цени. Градот Варна е познат туристички центар со 350 илјади жители, аеродром, големи трговски центри, бројни ресторани, кафулиња, дискотеки, опкружен со најубавите и најатрактивни летувалишта во Бугарија.

Општи информации

 
ГЛАВЕН ГРАД: СОФИЈА
 
ПОВРШИНА: 110,994 km2
 
ПОВИКУВАЧКИ КОД: +359
 
ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК: БУГАРСКИ
 
ВАЛУТА: БУГАРСКИ ЛЕВ
 
ВРЕМЕНСКА ЗОНА: GMT + 01:00

НАШИТЕ ПОНУДИ

Галерија

ЗНАМЕНИТОСТИ

Клима

SOFIA WEATHER

Интересни факти за бугарија

  • Најновите истражувања покажуваат дека Бугарија е втора земја со најголем број природни минерални извори во Европа - веднаш по Исланд. Бугарија е совршена за СПА!
  • Многу старо златно богатство е пронајдено во Бугарија - Златното богатство откриено во Некрополата Варна датира од 5000 година п.н.е.
  • Софија, главниот град на Бугарија, е основан пред 7000 години.
  • Бугарската народна песна „Излел е Делиу Хајдутин“ беше испратена во вселената на таблата на Војаџер на американската вселенска истрага
  • Скоро една третина од Бугарија е покриена со шуми.
  • Над 15.000 тракиски гробници се откриени на територијата на Бугарија. Најголемиот дел од нив допрва ќе се истражуваат.
  • Највисокиот врв на Балканскиот полуостров е врвот Мусала. Тој се наоѓа на планината Рила, се издига на 2925 метри надморска височина.
  • Бугарија произведува дури 70% од светското масло од роза. Розите се одгледуваат во Бугарската долина на розите (Казанлак) и истите се основна состојка во производството на парфеми.

Важни информации

Визен режим: При влез на македонски државјани на територија на Република Бугарија, не е потребна виза.
Важност на пасошПри влез во Р.Бугарија, важноста на пасошот потребно е да биде минимум 90 дена од датумот на пристигнување.
Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.