АЛБАНИЈА

Албанија или официјално Република Албанија е земја во Југоисточна Европа, сместена на Балканскиот Полуостров и Средоземјето. Се граничи со Црна Гора на север, со Република Косово на североисток, Македонија на исток и со Грција на југ. Албанија има брег на Јадранското Море на запад, и брег на Јонското Море на југозапад и тоа ја прави богата туристичка дестинација.

Главен град е 
Тирана, кој воедно е и најголем град во државата. Бил основан во 1614 г. од страна на Сулејман-паша, а станал главен град на Албанија во 1920 година. Не е лесно да се опише Тирана со неколку зборови. Описите како „жив град“, „шарен град“ се само обид да се создаде некаков впечаток за културата, страста и уживањето што може да се најде во градот. Без разлика дали станува збор за посета на некоја од атракциите, музеите и околните замоци или вечер во клубовите и баровите во најмодерните делови на градот, секој ќе си го најде својот интерес за посета на Тирана.

Албанија е мултикултурна и мултиетничка земја. Најголемиот дел од населението се етнички 
Албанци, но има и бројно грчкомакедонскоромсковлашко и црногорско население.

Кога станува збор за туристичките дестинации покрај море меѓу најпознатите се Велипоjе, Шенѓин, Драч, Валона, Дерми, Саранда, Ксамил...

Албанската кујна е претставник на кујната на Медитеранот. Тaа е пример за медитеранска исхрана заснована врз важноста на маслиновото масло, овошјето, зеленчукот и рибата. Традициите за готвење на албанскиот народ се различни како резултат на факторите на животната средина. Маслиновото масло е најстарата и најчесто користената растителна маст во албанското готвење, произведена уште од антиката низ целата земја, особено долж крајбрежјето.

Гостопримството е од фундаментална важност на албанското општество и сервирањето храна е составен дел, за гостите и посетителите да се чувствуваат добредојдени. Не е реткост посетителите да бидат поканети да јадат и да пијат со локалното население. Средновековниот албански кодекс на чест, наречен беса, резултира со грижа за гости и странци како чин на препознавање и благодарност.

Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.

Општи информации

 
ГЛАВЕН ГРАД: ТИРАНА
 
ПОВРШИНА: 28,748 km2
 
ПОВИКУВАЧКИ КОД: +355
 
ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК: АЛБАНСКИ
 
ВАЛУТА: АЛБАНСКИ ЛЕК
 
ВРЕМЕНСКА ЗОНА: GMT + 02:00

ПОЗНАТИ ТУРИСТИЧКИ МЕСТА

Галерија

ЗНАМЕНИТОСТИ

Клима

TIRANA WEATHER

Интересни факти за АЛБАНИЈА

  • За време на вечерните часови, може да видите нешто што се нарекува „xhiro“. Ова е во основа кога албанските локални жители излегуваат на прошетка после вечерата за да ги изгорат своите вишоци и да се сретнат со соседите. Тоа е културолошка работа, а во некои традиционални градови, патиштата се всушност затворени за сообраќај за возила, сè додека луѓето не завршат со прошетките и разговорот!
  • Може да станете малку збунети ако разговарате со албански локален жител и тие почнат да кимаат со главата или да си ја тресат главата. Ова е така затоа што во Албанија важи спротивното - локалното население ќе одмавне со главата кога мислат да, и кимаат со главата кога значат не! Нешто за што треба да се биде свесен и еден од најкорисните факти за албанската култура.
  • Ако видите многу плашила, не грижете се, тоа не е ништо злобно! Еден од најинтересните факти за Албанија е дека локалното население верува дека ако поставите страшило во територијата на некој имот додека се гради, тоа ќе ја задржи љубомората од соседите далеку! На оваа традиција се гледа и како привлечност за среќа.
  • Мајка Тереза ​​е посебна фигура во Албанија. Мајка Тереза ​​е всушност Албанка по нациналност. Родена е во Скопје, Македонија. Таа е една од најпосакуваните фигури во земјата.
  • Постојат повеќе од 750.000 бункери низ целата земја. Првично биле изградени за време на владеењето на Енвер Хоџа во случај на инвазија. Параноично, можеби, затоа што никогаш не биле користени, а повеќето сега се претворени во интересни музеи!
  • Еди Рама, политичар и сликар, е одговорен за зелениот изглед на главниот град Тирана. Тој сакаше да го направи градот природен и светол, а не сив и мрачен како многу градови што потпаднаа под комунистичкото владеење.
  • Откако ќе се потстрижите, најверојатно ќе добиете шлаканица на вратот. Не грижете се, тоа не е ништо лично, а фризерот веројатно ќе промрмори - на здравје. Ова всушност е благослов!
  • Канунот е нешто за кое многу ќе слушнете. Тоа се серија обичаи по кои живеат Албанците и се состојат од гостопримливост, чест, семејна лојалност и правилно однесување.

Важни информации

Визен режим: При влез на македонски државјани на територија на Република Албанија, не е потребна виза. Границата може да ја поминете и со лична карта.
Важност на пасошПри влез во Р. Албанија, важноста на пасошот потребно е да биде минимум 90 дена од датумот на пристигнување.

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Официјална валута во Албанија

Официјална валута е албанскиот лек – ALL. 1 евро = 124 лека или 100 лека = 50мкд (македонски денари)

Службен јазик

Во Република Албанија официјален службен јазик е албанскиот. Останати јазици кои се зборуваат се италијански, грчки, македонски...

Здравствена заштита при вашето патување во Албанија

Доколку е потребно, на рецепција во хотелот можете да повикате дежурен лекар. Во секој поголем град постојат добро снабдени приватни болници, во кои трошоците за лечење можат да се покријат преку осигурување. Препорачуваме склучување на договор за осигурување, со асистенција во странство, со оглед на тоа што трошоците за лечење во болница можат значително да се зголемат. Информации во однос на актуелните препораки и здравствено осигурвање можете да прочитате на страницата на надлежното министерство. Во секој град се наоѓаат аптеки.

Религија во Р.Албанија

Во Албанија има мешавина од религии, но мнозинството луѓе се муслимани, околу 60%. Останатото население се христијани (православни или католици), евреи...

Албанската кујна

Пребарајте цени, резервирајте хотели и селектирајте понуди на нашата "online" платформа за продажба.